Çocuklar için başlaması en kolay enstrüman hangisidir?

Birçok müzik öğretmeninin sıkça rastladığı soru ‘’Öğrenmesi en kolay enstrüman hangisidir? ‘’ Her enstrümanın kendine göre öğrenim zorlukları vardır. Fiziksel zorluğu en az olan enstrümanlardan biri piyanodur.

Hayatında hiç enstrüman çalmamış birine sadece do notasının sesini çıkartmak için, telli çalgılarda sağ pozisyonda çalacak bir öğrenci için ( Gitar, bağlama, ud, tambur, ukulele, mandolin v.s. ) enstrumanı tutuş pozisyonu, sol el ile hangi tele, hangi perdeye, hangi parmağını, hangi pozisyonda basacağı ve sağ elde hangi parmağını ya da penayı ( mızrapı ) nasıl kullanacağını anlatmak birkaç ders saatini alabiliyor. Aynı şekilde keman eğitiminde ( Keman, viyola, viyolonsel-çello, kemençe v.s. ) kemanı sağ pozisyonda çalacak bir öğrenci, kemanın tutuş pozisyonu, sağ eliyle arşesini nasıl tutacağı, tel üzerinde arşeyi nasıl düzgün bir şekilde çekeceği ve sol elini hangi pozisyonda kullanacağı, hangi tele basacağı, keman klavyesinde perde olmadığı için doğru nota seslerinin nereye basılınca çıkacağını bulması uzun uğraşlar ve hatta ayları alabilir. Nefesli enstrümanlarda da ( Flut, klarnet, saksafon, ney v.s. ) enstrümanı tutuş pozisyonu, sesi çıkartabilmek için enstrümana nasıl üfleyeceğinizi öğrenmek, diyafram kullanımı, perdeleri kapatmayı öğrenmek birkaç ders saatinizi hatta ayları alabilecektir. Piyano da ise herhangi bir notanın sesini çıkartmak tek bir tuşa basmakla mümkündür.

Saydığım bu sebeplerden dolayı başlangıçta fiziksel olarak en az zorlayıcı enstrümanlardan biri piyanodur denilebilir. Fakat buradan en kolay enstrüman piyanodur diye bir sonuç çıkartılamaz.
Kesinlikle her enstrümanın kendine özgü zorlukları vardır ve piyano icrası da bir ömür sürecek bir serüvendir. Gerçekten enstumanda son nokta demek için bir ömür yetmez.

Yazar Hakkında

İlgili Yazılar

Yorum Yazın

Email adresiniz yayınlanmayacak.